Sütőben sült fügelekvár

-tartósítószer és cukor nélkül-

 

Itt a füge szezon, és bár az aszalt verzió nem tartozik a kedvenceim közé, azért mégis szeretnék megőrizni valamennyit a nyár végi “füge” hangulatból. 🙂 Ehhez remek eszköz a lekvárfőzés, ami nem is annyira bonyolult, mint amilyennek elsőre hangzik, egy szombat délután az otthoni teszek-veszek mellett szépen el is készülhet. Lássuk, hogyan! 🙂

Először is be kell szereznünk jó minőségű, érett fügét és néhány kisebb befőttes üveget.

 

És jöhet a recept:

 

Hozzávalók:

4,75kg érett füge (tisztítatlan súly)

1 dl vörösbor

1 teáskanál fahéj

 

Ebből a mennyiségből – sütési időtől és a füge levességétől függően – 2,5-2,8l lekvár lesz.

A sütőt előmelegítjük 115 fokra légkverés módban.

A fügét megmossuk, kiválogatjuk a szép egészséges szemeket. Kettévágjuk, ahol rajta maradt a szára, azt is levágjuk. A gyümölcsöt egy hőálló tálba – én pataki mázas kerámia tálat használtam – tesszük, rászórjuk a fahéjat, majd felöntjük a borral és betesszük a sütőbe. Úgy másfél óra múlva egy kanállal óvatosan átkeverjük.

A befőttes üvegeket előkészítjük, elmossuk, tetejükkel együtt, és egy tepsibe állítjuk. (Én általában 2 decis befőttes üveget használok, mivel nincs semmilyen tartósítószer a lekvárjaimban – felbontás után viszonylag gyorsan célszerű elfogyasztani őket. A felbontott lekvárokat hűtőben tárolom, egy-két hét alatt elfogy egy üveg, így nincs ideje megromlani. :))

3,5 óra sütés után a fügét botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük a sütőbe, mellé/alá tesszük az üvegeket is a tepsin, és még egy órát sütjük. Sűrű, krémes, paszta állagot kapunk. A sütőből kivéve a lekvárt a forró üvegekbe rakjuk, odaveregetjük az üvegek alját a pulthoz, hogy a levegő buborékok kijöjjenek. A színültig töltött üvegeket lezárjuk, fejtetőre állítjuk. Közben előkészítjük a dunsztot, és oda állítjuk – már a talpukra – a lekvárokat. Jól bebugyoláljuk, és legalább 24 órát hagyjuk dunsztolódni. Ha kihűlt, címkézzük és elrakjuk őket hűvös őszi napokra. 🙂

 

Megjegyzés: A tartósítószer nélküli befőzés egyik kulcsa a fertőtlenített üveg és hozzá tartozó szintén sterilizált, jól záródó tető. Ügyeljünk arra, hogy az üvegeket – fogókesztyű vagy konyharuha segítségével – még forrón megtöltsük és lezárjuk, és arra is, hogy a sütőből való kivétel után már sem a kupak, sem az üveg belső felületéhez ne érjünk. A másik fontos tényező a befőzésnél, hogy a lehető legkevesebb levegő maradjon az üvegben. Ezt úgy érhetjük el, hogy színig feltöltjük. Arra azonban figyeljünk, hogy a kupak rácsavarásakor ne folyjon ki akupak alá lekvár vagy befőtt, mert így nem fog légmentesen záródni, és könnyen megromolhat a befőtt.

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s