Banános zablepény

– gluténmentes, cukormentes, végán –

Olaszország ihlette “palacsinta”  recept két hozzávalóból mivel nyaralásunk alatt nagyon vágytam már valami édességre. 😊

Pillanatok alatt kész, csak előre kell gondolkodni kicsit, hogy legyen ideje pihenni a hűtőben.

2 érett banánt villával összetörtem, pici sót, fahéjat teszek hozzá – utóbbi elhagyható. Majd belekavarok 8 evőkanál zabpelyhet – kb. 100g -, és lefedve hűtőbe rakom egy éjszakra, hogy a zab megpuhuljon.

Így néz ki a bekevert massza, mielőtt hűtőbe került Olaszországban!

Másnap reggelre kicsit megbarnult benne a banán, de ezzel ne törődjünk!

 

Kiolajozott serpenyőbe kanálnyi halmokat rakok, kilapigatom őket, és mindkét oldalukat kis lángon – mert a banánban lévő cukor könnyen megég – megsütöm. Kis lepényeket süssünk, úgy könnyebb megfordítani őket, mivel a tészta viszonylag lágy, és nehezen képződik szilárd lepényke belőle.

Ha a massza túl híg, és nem tudjuk megfordítani a lepényeket, keverjünk hozzá még egy kanál zabpelyhet!

Tálaljuk gyümölccsel, juharsziruppal, lekvárral vagy bármi mással ízlés szerint! 😊

Update:

Nem voltam teljesen elégedett az olasz verzióval, mivel nehéz volt kisütni, és fordítani. Ezért elkészítetem itthon is a receptet a jól megszokott Lidl-ben kapható zabpelyhemből, és sokkal jobb lett a massza állaga!

A fent írt mennyiségből a pihentetési idő letelte után formázzunk 8 gyolyót – én fél adagot csináltam -, majd tegyük felforrósított, kiolajozott serpenyőbe és kicsit lapigassuk meg őket. Míg az olasz zabpehelyből készült tészta könnyen tört és nehezen állt össze és a sütéssel is megszenvedtem, addig az itthoni változattal nem voltak ilyen problémák, könnyen formázható, nem ragadós, összetartó masszát kaptam.

És íme a kész lepények – leöntve némi juharsziruppal – kézzel bátran ehetőek, nem törntek, nem szakadnak, igazi jópofa lepények lettek! 🙂

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s