– gluténmentes, cukormentes, végán –
Olaszország ihlette “palacsinta” recept két hozzávalóból mivel nyaralásunk alatt nagyon vágytam már valami édességre. 😊
Pillanatok alatt kész, csak előre kell gondolkodni kicsit, hogy legyen ideje pihenni a hűtőben.
2 érett banánt villával összetörtem, pici sót, fahéjat teszek hozzá – utóbbi elhagyható. Majd belekavarok 8 evőkanál zabpelyhet – kb. 100g -, és lefedve hűtőbe rakom egy éjszakra, hogy a zab megpuhuljon.
Így néz ki a bekevert massza, mielőtt hűtőbe került Olaszországban!
Másnap reggelre kicsit megbarnult benne a banán, de ezzel ne törődjünk!
Kiolajozott serpenyőbe kanálnyi halmokat rakok, kilapigatom őket, és mindkét oldalukat kis lángon – mert a banánban lévő cukor könnyen megég – megsütöm. Kis lepényeket süssünk, úgy könnyebb megfordítani őket, mivel a tészta viszonylag lágy, és nehezen képződik szilárd lepényke belőle.
Ha a massza túl híg, és nem tudjuk megfordítani a lepényeket, keverjünk hozzá még egy kanál zabpelyhet!
Tálaljuk gyümölccsel, juharsziruppal, lekvárral vagy bármi mással ízlés szerint! 😊
Update:
Nem voltam teljesen elégedett az olasz verzióval, mivel nehéz volt kisütni, és fordítani. Ezért elkészítetem itthon is a receptet a jól megszokott Lidl-ben kapható zabpelyhemből, és sokkal jobb lett a massza állaga!
A fent írt mennyiségből a pihentetési idő letelte után formázzunk 8 gyolyót – én fél adagot csináltam -, majd tegyük felforrósított, kiolajozott serpenyőbe és kicsit lapigassuk meg őket. Míg az olasz zabpehelyből készült tészta könnyen tört és nehezen állt össze és a sütéssel is megszenvedtem, addig az itthoni változattal nem voltak ilyen problémák, könnyen formázható, nem ragadós, összetartó masszát kaptam.
És íme a kész lepények – leöntve némi juharsziruppal – kézzel bátran ehetőek, nem törntek, nem szakadnak, igazi jópofa lepények lettek! 🙂