La bella Italia – vacsi – 3. rész 

Ha nyaralni megyünk általában a reggeli és a vacsora  főétkezés,  napközben elvagyunk gyümölccsel a bőséges reggeli után. Vacsorázni vagy  étteremben szoktunk, kipróbáljuk a helyi specialitásokat, vagy főzünk valamit. Ehhez felkutatjuk a helyi piacot, ahol zöldség, gyümölcs és friss hal is kapható. Most sem volt ez másképp, mindkettőről írom is a tapasztalataimat.

Kezdjük az éttermekkel! Az összes étteremben találtunk gluténmentes és laktózmentes ételeket. Ha neten keresgélünk, az oldalukon is szerepeltetik, hogy vannak mentes ételek. Ezek halak, húsok, saláták, rizottók általában. Pizza és tésztaféle viszont egyáltalán nincs gluténmentes verzióban – legnagyobb bánatomra. 😕 Egyetlen helyen láttuk kiírva, hogy van gluténmentes pizza, egy hotelnél, de azt végül nem kóstoltuk.

Első este ettem egy grillezett haltálat. Hát szó-szó… Semmi extra, eléggé jellegtelen volt. Ellenben rendesen megkérték az árát.

Viszont ez a rizottó tenger gyümölcseivel csillagos ötöst érdemel! 😊

És ez is finom volt Taormina-ban, bár teljesen más volt, mint az előző. 😉

Olyan lehet ez náluk, mint nálunk a töltött káposzta – ahány ház, annyi recept.

Igazából a két rizottó ötvözete lett volna “A tökéletes”, az eslő szószossága és ízvilága a másodikban található tengeri kütyükkel párosítva. 🙂

Az éttermek alapjában véve nem olcsók, ha magunknak káészítünk vacsit, sokkal gazdaságosabban megúszhatjuk, és nem is kell a konyhában tölteni a fél délutánt. Valamint én kifejezetten élvezem a piacozást, itthon és külföldön is. 🙂

Mivel az első napi haltál kifejezetten kiábrándító volt – főleg, ha az ár-érték arányát nézzük – másnap nekiálltam az apartmanban főzőcskézni. Az alapanyagok beszerzéséhez találtunk is egy jó kis piacot Tropea-ban, ahol halak, gyümölcsök, zöldségek is kaphatóak, valamint helyi sonka, fűszerek és sajt. Érdekesség volt számomra, hogy a piac nem nyitott túl korán – 8 körül kezdtek kipakolni az árusok – hiába a mediterrán életérzés. 🙂

Egyértelmű leírást nem nagyon találtam róla neten, hogy pontosan hol keressük, így egyik reggel neki indultunk – azt tudtuk, hogy az állomás környékén van valahol. Kis bóklászás után meg is találtuk, egy Eni benzinkút mögött / mellett, a térképen látható  jelzésnél:

Így néz ki a piac felülről – egy lépcsőn lehet lejutni:

És itt a benzinkút a piachoz képest jobbra:

Itt éppen pakolnak még – a kép picit homályos, már tele volt a kezem szatyrokkal.

Itt vettünk halat és hozzá némi fokhagymát meg citromot, krumplit. Helyi lilahagymát kaptunk a házigazdától, így azt is felhasználtuk. A krumplit megfőztem, a lilahagymát megpirítottam kis sóval, fokhagymával olívaolajon, majd beleforgattam a főtt krumplit. A halat megtisztítottuk, sóval, citromkarikával, fokhagymával és chillivel serpenyőben megsütöttem mindkét oldalát. Ilyen vacsit sikerült összeütni belőle.

A hal nagyon finom lett, friss volt, és puha.

Főztem még gluténmentes kagylós spagettit is. A tésztát a Conad-ban sikerült beszerezni, a kagylót pedig a piacon. Eredetileg garnélásat szerettem volna, de sajnos nem volt rák. 😐

A kagylókat megtisztítottam, oliva olajon megsütöttem, majd félre raktam. Olajon pirítottam fokhagymát és kevés chillis, a paradicsomokról lehúztam a héjukat, és feldarabolva a fokhagymához adtam. Megsóztam, és összefőztem. Közben kifőztem a spagettit, a paradicsomos alaphoz adtam a kinyílt megfőtt kagylókat, majd beleforgattam a leszűrt tésztát.

Finom lett, de továbbra sem a kagyló a kedvenc tengeri herkentyűm! 😊

A spagetti és a sült hal is kb. fél-negyed áron jött ki, mint az éttermi vacsora!

És kifejezetten megérte szétnéznia  piacon, mit árulnak, miket vásárolnak a helyi emberek. A piacról hoztunk haza például napon szárított paradicsomat, mandulát és szicíliai pisztáciát, aminek teljesen más íze van, mint az itthon kaphatóaknak – sokkal fűszeresebb!

 

Megjegyzés: Ezt a bejegyzést más nézetben posztoltam, mint a többit, hogy a borítókép jobb oldalán látszódjon a füstölgő Strombil! 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s