-laktóz-, glutén- és cukormentesen-
Ez még egy nyári recept, könnyű és krémes. És bár a szedernek már nincs szezonja, a piacon láttam még néhány helyen – igaz nem volt olcsó. A torta viszont nagyon finom, érdemes kipróbálni. Én vendégségbe sütöttem, és úgy elfogyott pikkpakk, hogy csak ezt az egy képet sikerült csinálni róla. 🙂
Hozzávalók a tésztához:
12 tojás fehérje
10dkg por eritrit
15 dkg kókuszvirág cukor
50g holland kakaópor
A sütőt előmelegítjük 130 fokra, légkeveréses funkcióval. Három tepsit leterítünk sütőpapírral, és ceruzával mindegyikre egy 24 cm átmérőjű kört rajzolunk, majd megfordítjuk a papírokat, hogy a ceruzás fele legyen lefelé. A tojásfehérjét elkezdjük géppel habbá verni, majd hozzáadjuk az eritritet és a kókuszvirág cukrot. Kemény, fényes habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a kakaóport is, a legalacsonyabb fokozaton, hogy ne törjük össze a habot. A tésztát három egyenlő részre osztjuk a sütőlemezeken, és a rajzolt körig kikenjük őket, közel egyenletesen. Nem kell velük sokat bíbelőrni, hogy szépen elsimogassuk, cask úgy nagyjából. Betesszük őket egymás felé, és 65-70 percig sütjük. Ha kisült, a résnyire nyitott sütő ajtónál hagyjuk kihűlni. Majd a kihűlt lapokról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt.
Krém:
20 dkg porrá őrölt kókuszvirág cukor
750g laktózmentes mascarpone
4dl laktózmentes tejszín
jó sok friss érett szeder (kb. 80dkg-1kg körüli mennyiséget használtam fel)
egy csomag expressz zselatin fix
A mascarponéhoz hozzákeverjük a kókuszcukrot. A tejszínt kemény habbá verjük, belekeverjük a zselatint. A tejszínhabot óvatoasn beleforgatjuk a mascarponéba, hogy homogén masszát kapjunk.
Az első tésztára ráhalmozzuk a krém harmadát, majd rátesszük a megmosott, lecsepegtetett szedreket, kicsit megnyomkodjuk, hogy besüllyedjenek a krémbe.
Jöhet rá a második tészta, és ugyanígy a következő harmad krém és szeder, majd a harmadik tésztával. Ennek a tetejét is megkenjük a maradék krémmel, és szederrel díszítjük!
Egy-két órára hűtőbe tesszük, majd jóízűen fogyasztjuk! 😊