-gluténmentes, vegán, cukormentes-
Ez a zabkása kicsit másabb, mint általában. Egyrészt tovább tart elkészíteni, másrészt pedig nem zabpehelyből készül, hanem egész zabból – bio változatot használtam.
Az egész zab kicsit a barnarizs állagához hasonlít, jobban van mit harapni rajta, mint a zabpehelyből készült kásákon.
Ez egy alap zabkása recept, amit tetszés szerint variálhatunk, ízesíthetünk, fahéjjal, citrommal, kardamonnal, mézzel, juharsziruppal, bármilyen gyümölccsel, amihez kedvünk van.
Ezt a verziót most az ősz jegyében készítettem, szőlővel, és dióval, hogy reggeli közben a még napos őszi reggeleken a teraszon elfogyasztva magunkba szívhassuk a nyár utolsó sugarait. 🙂
Hozzávalók (2 adaghoz):
10 dkg gluténmentes bio egész zab
só
a tálaláshoz szőlő és mandula
A zabot bő vízben egy éjszakán át áztatjuk. Majd leszűrjük, és négyszeres – ötszörös mennyiségű vízben egy csipet sóval feltesszük főni. Lefedjük, majd ha felfő, levesszük róla a fedőt, és kis lángon addig főzzük, amíg a zab megpuhul, és a víz elfő – ez nagyjából egy óra. Rizottó szerű állagot kell kapnunk – krémesnek, kicsit levesnek kell lennie. Ha elkészült, ízlés szerint tálalhatjuk mézzel, gyümölcsökkel, magokkal, és jóízűen fogyasztjuk.
Tipp: Én dupla adag zabot főzök egyszerre, és csak úgy natúran beteszem a hűtőbe egy zárható műanyag edényben. Így reggel csak kiveszek egy adagnyit, megmelegítem, ízesítem és már ehetem is. 🙂
Nektarinnal, szőlővel, dióval, gránátalmával
2 thoughts on “Zabkása szőlővel – kicsit másképp”