Zabkása szőlővel – kicsit másképp

-gluténmentes, vegán, cukormentes-

Ez a zabkása kicsit másabb, mint általában. Egyrészt tovább tart elkészíteni, másrészt pedig nem zabpehelyből készül, hanem egész zabból – bio változatot használtam.

Az egész zab kicsit a barnarizs állagához hasonlít, jobban van mit harapni rajta, mint a zabpehelyből készült kásákon.

Ez egy alap zabkása recept, amit tetszés szerint variálhatunk, ízesíthetünk, fahéjjal, citrommal, kardamonnal, mézzel, juharsziruppal, bármilyen gyümölccsel, amihez kedvünk van.

Ezt a verziót most az ősz jegyében készítettem, szőlővel, és dióval, hogy reggeli közben a még napos őszi reggeleken a teraszon elfogyasztva magunkba szívhassuk a nyár utolsó sugarait. 🙂

 

Hozzávalók (2 adaghoz):

10 dkg gluténmentes bio egész zab

a tálaláshoz szőlő és mandula

 

A zabot bő vízben egy éjszakán át áztatjuk. Majd leszűrjük, és négyszeres – ötszörös mennyiségű vízben egy csipet sóval feltesszük főni. Lefedjük, majd ha felfő, levesszük róla  a fedőt, és kis lángon addig főzzük, amíg a zab megpuhul, és a víz elfő – ez nagyjából egy óra. Rizottó szerű állagot kell kapnunk – krémesnek, kicsit levesnek kell lennie. Ha elkészült, ízlés szerint tálalhatjuk mézzel, gyümölcsökkel, magokkal, és jóízűen fogyasztjuk.

Tipp: Én dupla adag zabot főzök egyszerre, és csak úgy natúran beteszem a hűtőbe egy zárható műanyag edényben. Így reggel csak kiveszek egy adagnyit, megmelegítem, ízesítem és már ehetem is. 🙂

Nektarinnal, szőlővel, dióval, gránátalmával

 

 

 

 


2 thoughts on “Zabkása szőlővel – kicsit másképp

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s