-gluténmentes, tejmentes, cukormentes-
Itt az ősz, és vele jönnek az őszi gyümölcsök, a körte, alma és a szőlő. Én most utóbbira kattantam rá, így készült néhány szőlős recept is, mint például ez a zabkása, vagy a lenti rétes – és lesz még. 🙂
Szeretem a rétest, és szerettem volna azt a vékony tésztás, húzott változatot kivitelezni gluténmentesen. Persze tudtam, hogy nem fogom tudni kihúzni a gluténmentes tésztát olyan papír vékonyra, mert nincs ami rugalmassá teszi, hisz hiányzik belőle a glutén. De egy kis praktikával készíthetünk valami teljesen hasonlót – mondjuk szőlővel. 🙂
Hozzávalók egy rúd rétestésztához:
30 g zöldbanán liszt
30 g tápióka liszt
40 g hajdinaliszt
4 g útifűmaghéj
csipet só
csipet fahéj
1/2 teáskanál szódabikarbóna
6 g eritrit
1 tojás
1/2 teáskanál almaecet
175 ml víz
A sütőt előmelegítjük légkeveréssel 175 fokra. Egy 35*40 cm-es tepsit kibéleltem teflonos újrahasználható sütőpapírral. A száraz hozzávalókat összekeverjük. Egy másik edényben a tojást elhabarjuk, majd hozzáadjuk vizet, és villával kicsit felverjük. A keverékből két evőkanálnyit félreteszünk a rétes kenéséhez, a többi tojásos vízhez adjuk az almaecetet. A folyékony hozzávalókat hozzáöntöm a szárazakhoz, és villával, vagy kézi habverővel csomómentesre keverem. Ha nem lesz teljesen sima és csomómentes, az sem tragédia. Híg, palacsinattészta szerű masszát kapunk, amit beleöntünk a tepsibe, eloszlatjuk egyenletesen mindenhol, majd 13 perc alatt megsütjük. A kisült tésztát a teflon sütőlappal együtt a fejre fordítjuk, és hagyjuk néhány percet hülni, amíg a lap széle el nem válik a tésztától, és le tudjuk húzni róla. Picit odaragad néhol, de egy idő után szépen le lehet húzni. Az egészet sütőlappal együttmegfordítjuk.
A töltelék hozzávalói:
20 g darált dió
45 dkg szőlő leszemezve
50 g kókuszvirágcukor
konjakliszt vagy tápiókaliszt a lé megkötéséhez
A szőlőt megmossuk, lecsepegtetjük, villával kicsit összetörjük. Nem kell nagyon, maradjanak benne egész szemek is, csak annyira, hogy néhány szemet szétnyomjunk. Majd belekeverjük a kókuszvirág cukrot.
A tészta hoszabbik oldalával párhuzamosan – kb. a felső egyharmadánál – megszórjuk a dióval, kb. 8 cm szélességben, majd ráhalmozzuk a szőlőt. Ha a szőlő nagyon leves, szórjunk a dióra egy fél-egy teáskanálnyi konjaklisztet vagy tápiókakeményítőt, ez majd megköti a nedvességet, és így tegyük rá a gyümölcsöt.
A sütőpapír segítségével a tészta felső végét hajtsuk rá a töltelékre, majd határozott mozdulattal gördítsük át – a tölteléknek fejtetőre kell állnia. Majd még egyszer, amíg teljesen feltekerjük, és a hajtás alulra kerül. Sütőpapírral együtt tegyük vissza a tepsibe, és kenjük meg a félretett tojásos keverékkel, majd süssük 23 percig.
Mivel a sütők nem egyformák, az utolsó percekben érdemes figyelni, nehogy megégjen.
A tészta egyébként sötétebb lesz – a zöldbanánliszt miatt, mint a hagyományos rétes, így a színe is picit barnább, ha kisült. Ha elkészült, ropogósnak, és keménynek kell lennie. Melegen vagy hidegen egyaránt nagyon finom. 🙂