Indiai rizses desszert – tejberizs

-gluténmentes, vegán, cukormentes-

 

Nagyon szeretem az india konyhát. Ahogy a fűszereket használják, ahogy hús nélkül is tudnak olyan fogásokat készíteni, ami után elégedetten, jóllakottan állok fel az asztaltól. Így érthető, hogy múlt hétvégén voltunk egy indiai gasztrofesztiválon. Végégkóstoltuk, amiket lehetett, de a deszerteket sajnos már nem tudtuk megkóstolni, elfogytak, mire oda jutottunk. 😦 Kivétel volt ez alól egy borzasztóan édes és tömény baklava – ami ráadásul nem is indiai…

Az ételfesztivál hatására előjöttek ennek a tejberizs szerű édességnek a halvány emlékei, amit egyszer nagyon régen elkészítettem már, akkor még tejjel, és eszembe jutott, mennyire különleges volt az íze mi megszokott tejberizsünkhöz képest, és mennyire ízlett. Ezen az emlék hatására – és hogy ellensúlyozzam az indiai deszertek hiányát – nekiálltam elkészíteni a vegán verziót.

Köztudott, hogy az indiai édességek rendkívül édesek, és elképesztő mennyiségű cukrot tartalmaznak. Ezt a receptet a saját ízlésemnek megfelelően jóval kevésbé készítettem édesre, mint az eredeti elgondolásban ajánlották.

 

Hozzávalók (4 adag):

15 dkg basmati rizs

2 dl Cocomas kókusztejszín

6 dl víz

nagy csipet só

8 db egész zöld kardamom

1/2 rúd vanília

1 csomag sáfrány (kb. 0,1g)

70 g magozott datolya

50 g kesudió és blansírozott mandula (lehet vegyesen, vagy csak egyik, csak másik)

15 g sózatlan pisztácia durvára vágva

30 g eritrit

30 g kókuszvirágcukor

 

A rizst áztassuk be bőséges mennyiségű vízbe 2-3 órára, majd csepegetessük le. A mandulát és kesudiót pirítsuk meg egy serpenyőben. Tegyük fel egy edényben melegedni a vizet és a kókusztejszínt. A kardamom hüvelyeket roppantsuk meg egy széles pengéjű burok megnyíljon, és így több ízt engedjen az ételbe. Dobjuk ezeket is az edénybe, a sóval együtt. Ha felforrt a keverék, tegyük bele a rizst. Keverjük el, és kis lángon lefedve kezdjük főzni. Közben vágjuk fel apró darabokra a datolyát, és tegyük azt is az edénybe. Majd hosszában vágjuk félbe a vanília rudat, a kikapart belseje és a megmaradt külső keveréket kapunk a sáfrány miatt. A kesut is tegyük a mandulával az edénybe, és főzzük kis lángon, amíg a rizs teljesen megpuhul. Ennél a pontnál adjuk hozzá az eritritet és a kóuszcukrot, keverjük el az édesítőket is, majd főzzük még további 5-10 percig. Tálalás előtt érdemes a kardamom magokat és a vanília hüvelyét kihalászni, nehogy evés közben harapjunk rájuk.

A kész deszertet tálkába szedjük, a vágott pisztáciával megszórjuk, és melegen fogyasztjuk -mondjuk a tévé elé kucorodva egy jó kis fim közben. És élvezzük a krémes rizs, az édes datolya és a ropogós magvak fűszeres elegyét! 🙂

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s