-gluténmentes, tejmentes, finomított cukormentes-
Újabb őszi recept, ami gyorsan elkészíthető, és olyan levegős, puha a tészta állaga, mintha hagyományos lisztből lenne.
És egyik alapanyaga igencsak szokatlan – ugyanis viszonylag kevésszer használok vörösbort egy muffinhoz! 🙂
Hozzávalók:
2 tojás
80 g juharszirup
83 g napraforgó olaj
170 ml vörösbor
10 g almaecet
110 g gluténmentes zabliszt
16 g bambuszrostliszt
30 g tápióka keményítő
3 g útifűmaghéj
csipet só
2 g szódabikarbóna
2 g fahéj
45 g dió
100 g gluténmentes zabpehely
30 dkg mag nélküli szőlő (tisztított súly)
50 g eritrit
A sütőt előmelegítjük légkeveréssel 200 fokra. A muffin formába muffin papírokat teszünk, vagy ha szilikonos formánk van, akkor olajsprayvel kifújjuk, és akár el is hagyhatjuk a papírkapszlikat.
A folyékony hozzávalókat egy tába öntjük, és összekeverjuk. Egy másik tálban a száraz hozzávalókat is elkeverjük, majd hozzáadjuk a megmosott, lecsepegtetett szőlőt. Egy villával átkeverjük, hogy a szőlőszemeket bevonja a lisztes keverék. Ez azért hasznos, mert ha így tesszük a gyümölcsöt a tésztába, elkerülhetjük, hogy az összes lesüllyedjen a massza aljára.
Hozzáöntjük a folyékony hozzávalókat is, és villával gyors mozdulatokkal átkeverjük. Nokedli sűrűségű tésztát kapunk, ami a formákba öntve elterül. A muffin formákat megtöltjük a tésztával – nem teljesen színültig, hogy legyen helyük növekedni.
Nekem ilyenek lettek sütés előtt:
Sülés közben nagyon szépen megemelkednek, laza, levegős a szerkezetük lesz.
Az előmelegített sütőben 21-23 perc alatt készre sütjük, majd picit hűlni hagyjuk. Kiszedjük a formából, és már fogyaszthatjuk is uzsonnára, tízóraira vagy csak úgy! 🙂