A minap egyik volt gimis osztálytásam – aki elsők között like-olta a Facebook oldalam – átküldött egy képet, megcsinálta a múlt hétfői zabkása receotem reggelire,és lefotózta a végerdményt. Nagy lépés ez számomra, mert ezáltal interaktívvá vált az oldalam, valaki elkészítette az egyik receptemet a blogom hatására! 😊
A kép után elég sokat cseteltünk, kiderült számomra, hogy már egy ideje Máltán él, és ott épp javában dúl a gránátalma szezon. Így ma egy újabb gránátalmás receptet hoztam, remélem Csaba, erről is küldesz majd fotót – bár a zabkásánál egy fokkal ez már bonyolultabb! 🙂
De már a látványa is megéri! 🙂
Hozzávalók a tésztához:
3 tojásfehérje
65 g brazildió
50 g eritrit
50 g kókuszvirág cukor
1 teáskanál vanília kivonat
késhegyni őrölt szerecsendió
5 ml citromlé
A diót daráljuk le. A sütőt előmelegítjük alsó-felső fokozaton 150 fokra, és egy sütőlemezre sütőpapírt teszünk. A papír egyik oldalára ceruzával egy kb. 20 cm sugarú kört rajzolunk, majd megfordítjuk a sütőpapírt, hogy a ceruzás fele alulra kerüljön. Ez a kör segít kikenni a tésztát megfelelő méretűre.
A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, majd mikor már fehéredik, fokozatosan hozzáadjuk az eritritet és a kókuszcukrot, majd a vanília kivonatot, szerecsendiót és a citromlevet is. Kemény, fényes habbá verjük. Hozzá keverjük a darált diót, és egy spatula segítségével óvatosan beleforgatjuk, amíg el nem keveredeik. A tésztát a sütőpapírra kenjük és 50 perc alatt készre sütjük. Ha megsült, hagyjuk hűlni, majd lehúzzuk a sütőpapírt róla, és megvárjuk, amíg teljesen kihül.
A tészta sűrűbb piskóta állagú lesz, kb ujjnyi vastag és aranybarna.
Hozzávalók a krémhez és a díszítéshez:
150 g cukormentes fügelekvár vagy vékonyra szeletelt érett füge
300 g laktózmentes mascarpone
60 g kókuszvirág cukor porrá őrölve
4-5 szem érett füge
fél gránátalma
A fügelekvárt, ha szükséges mikróban megmelegítjük, hogy kenhető, folyékony legyen, és egyenletesen a kihűlt tésztára kenjük. Ha friss fügét használunk, a szeletekkel borítsuk be a tésztát. A mascarpone-hoz keverjük a porrá őrölt kókuszcukrot, majd azt is kenjük el a tésztán, fügével és a gránátalma szemekkel díszítjük!