Brazildiós fügés gránátalmás süti

A minap egyik volt gimis osztálytásam – aki elsők között like-olta a Facebook oldalam – átküldött egy képet, megcsinálta a múlt hétfői zabkása receotem reggelire,és lefotózta a végerdményt. Nagy lépés ez számomra, mert ezáltal interaktívvá vált az oldalam, valaki elkészítette az egyik receptemet a blogom hatására! 😊 

A kép után elég sokat cseteltünk, kiderült számomra, hogy már egy ideje Máltán él, és ott épp javában dúl a gránátalma szezon. Így ma egy újabb gránátalmás receptet hoztam, remélem Csaba, erről is küldesz majd fotót – bár a zabkásánál egy fokkal ez már bonyolultabb! 🙂

De már a látványa is megéri! 🙂

Hozzávalók a tésztához:

3 tojásfehérje

65 g brazildió

50 g eritrit

50 g kókuszvirág cukor

1 teáskanál vanília kivonat

késhegyni őrölt szerecsendió

5 ml citromlé

A diót daráljuk le. A sütőt előmelegítjük alsó-felső fokozaton 150 fokra, és egy sütőlemezre sütőpapírt teszünk. A papír egyik oldalára ceruzával egy kb. 20 cm sugarú kört rajzolunk, majd megfordítjuk a sütőpapírt, hogy a ceruzás fele alulra kerüljön. Ez a kör segít kikenni a tésztát megfelelő méretűre. 

A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, majd mikor már fehéredik, fokozatosan hozzáadjuk az eritritet és a kókuszcukrot, majd a vanília kivonatot, szerecsendiót és a citromlevet is. Kemény, fényes habbá verjük. Hozzá keverjük a darált diót, és egy spatula segítségével óvatosan beleforgatjuk, amíg el nem keveredeik. A tésztát a sütőpapírra kenjük és 50 perc alatt készre sütjük. Ha megsült, hagyjuk hűlni, majd lehúzzuk a sütőpapírt róla, és megvárjuk, amíg teljesen kihül.

A tészta sűrűbb piskóta állagú lesz, kb ujjnyi vastag és aranybarna.

 

Hozzávalók a krémhez és a díszítéshez:

150 g cukormentes fügelekvár vagy vékonyra szeletelt érett füge

300 g laktózmentes mascarpone

60 g kókuszvirág cukor porrá őrölve

4-5 szem érett füge

fél gránátalma

A fügelekvárt, ha szükséges mikróban megmelegítjük, hogy kenhető, folyékony legyen, és egyenletesen a kihűlt tésztára kenjük. Ha friss fügét használunk, a szeletekkel borítsuk be a tésztát. A mascarpone-hoz keverjük a porrá őrölt kókuszcukrot, majd azt is kenjük el a tésztán, fügével és a gránátalma szemekkel díszítjük!

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s