Császármorzsa

-glutén-, laktóz- és cukormentesen –

 

Avagy az osztrákoknál közkedvelt Kaiserschmarren mentesített verziója. 🙂

 

Hozzávalók:

85 g gluténmentes zabpehely

csipet só

35 g tápióka keményítő

20 g bambuszrost liszt

20 g útifűmaghéj

22 g eritrit

1/2 bio citrom reszelt héja

235 ml víz

2 nagy tojás

1 teáskanál vanília kivonat

10 g ghee vagy vaj a sütéshez ( ez alapból laktózmentes)

 

A száraz hozzávalókat keverjük össze. Közben egy tapadásmentes serpenyőben tegyük oda a vajat melegedni. Én öntöttvas serpenyőt használtam – nagyon szeretem, mert nem ragad le, sütőben is használható, és semmilyen káros anyag nem oldódik ki belőle. Olyan serpenyőt keressünk, ami jó nagy, mert a tépkedéshez, forgatáshoz szükség lesz a helyre. 🙂

 

A száraz hozzávalókhoz adjuk hozzá a vizet, a tojásokat és a vanília aromát, majd keverjük el egy villával. A masszát öntsük a forró serpenyőbe, és közepes lángon süssük, amíg az alsó fele meg nem szilárdul, és szép pirosas, barnás színt kap. Ha ez megvan, fordítsuk meg egyben a tésztát, majd várjunk egy-két percet, hogy a másik oldal is elkezdjen szilárdulni, és a lepény elváljon a serpenyő aljától. Ekkor kezdjük el két fakanál segítségével darabokra tépkedni, ahogy a hagyományos császármorzsával tennénk.

Hagyjuk sülni, de közben forgassuk,és a fakanállal daraboljuk tovább , amíg számunkra megfelelő méretű morzsákat kapunk. Én nagyobb darabokban szeretem, így nekem ilyen lett.

Ha elkészült friss gyümölccsel, házi lekvárral vagy juharsziruppal – vagy mindhárommal együtt 🙂 – tálaljuk!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s