-glutén-, laktóz- és cukormentesen –
Avagy az osztrákoknál közkedvelt Kaiserschmarren mentesített verziója. 🙂
Hozzávalók:
85 g gluténmentes zabpehely
csipet só
35 g tápióka keményítő
20 g bambuszrost liszt
20 g útifűmaghéj
22 g eritrit
1/2 bio citrom reszelt héja
235 ml víz
2 nagy tojás
1 teáskanál vanília kivonat
10 g ghee vagy vaj a sütéshez ( ez alapból laktózmentes)
A száraz hozzávalókat keverjük össze. Közben egy tapadásmentes serpenyőben tegyük oda a vajat melegedni. Én öntöttvas serpenyőt használtam – nagyon szeretem, mert nem ragad le, sütőben is használható, és semmilyen káros anyag nem oldódik ki belőle. Olyan serpenyőt keressünk, ami jó nagy, mert a tépkedéshez, forgatáshoz szükség lesz a helyre. 🙂
A száraz hozzávalókhoz adjuk hozzá a vizet, a tojásokat és a vanília aromát, majd keverjük el egy villával. A masszát öntsük a forró serpenyőbe, és közepes lángon süssük, amíg az alsó fele meg nem szilárdul, és szép pirosas, barnás színt kap. Ha ez megvan, fordítsuk meg egyben a tésztát, majd várjunk egy-két percet, hogy a másik oldal is elkezdjen szilárdulni, és a lepény elváljon a serpenyő aljától. Ekkor kezdjük el két fakanál segítségével darabokra tépkedni, ahogy a hagyományos császármorzsával tennénk.
Hagyjuk sülni, de közben forgassuk,és a fakanállal daraboljuk tovább , amíg számunkra megfelelő méretű morzsákat kapunk. Én nagyobb darabokban szeretem, így nekem ilyen lett.
Ha elkészült friss gyümölccsel, házi lekvárral vagy juharsziruppal – vagy mindhárommal együtt 🙂 – tálaljuk!