Múltkorában láttam egy nagyon szép búzalisztes kovászos kenyér posztot @szabcsibalance Facebook oldalán, és eszembe jutott, régen én is próbálkoztam kovászos kenyérrel, akkor anno még a búzalisztes verzióval. Innen jött az ihlet, hogy csinálok megint kovászt, immár gluténmentesen.
Szerintem egyáltalán nem bonyolult, nagyon finommá teszi a kenyeret, és egészség is. 🙂Utánaolvastam, kicsit, mit kell tudni a gluténmentes kovászról, és ezek alapján végül így állt össze az én receptem.
Egy tiszta befőttes üvegben 50g barna rizslisztet elkeverek 30-35g vízzel, és rátekerem a kupakot, de csak lazán, hogy levegőzni tudjon. Az üveget a konyha pultra tettem, meleg helyre, de nem direkt napfényre. Minden nap, öt napon keresztül megetettem a kovászom 50g rizsliszttel és 30-35g vízzel.
A víz mennyisége sok mindentől függ, olyan allagot kell kapjunk, mint egy nokedli tészta.Ilyen volt a kovászom az első napon.
A második nap már így nézett ki.
Az eredmény engem is meglepett, bár való igaz, hogy nyár van, meleg, de nem számítottam ilyen látványos tevékenységre az üvegemben. 😊 De nagyon örültem a eredménynek, és borzasztó lelkes lettem. 😊 😉 A kovászom boros, savanykás illatú volt, picit éhes volt már, és szép buborékos, így etettem tovább. 😊
Az ötödik napon megetettem ismét. Majd kivettem a szükséges mennyiséget a többit a hűtőbe tettem.
Ezek után már nincs más dolgunk csak használni a kovászt és életben tartani, ami azért nem nagyon bonyolult. 😊 Íme néhány tipp a továbbiakhoz:
Tipp #1: Használat előtt 24 órával – nyáron ez az idő rövidebb, 12-16 óra is elég – vegyük ki a kovászt a hűtőből, etessük meg a szokásos lisztekkel. Miután kivettük a sütéshez szükséges mennyiséget, etessük meg újra azvanyakovászt, és így tegyük vissza a hűtőbe. Így a baktériumoknak lesz miből falatozni, amíg nem sütünk ismét.
Tipp #2: A hűtőben tárolásnál is figyelni kell, hogy zárjuk le légmentesen az üveget. Egy-két hetet simán kibír a kovász a hűtőben, ha esetleg nem sütünk olyan gyakran.
Tipp #3: Előfordulhat, hogy a hűtőben a víz kiül a kovász tetejére, ettől ne ijedjünk meg, amikor etetem, összekavarom az egészet, Előfordulhat, hogy a hűtőből kivéve néhány nap kivétel után sokkal sűrűbb a kovász, valószínűleg elpárolog belőle víz, így az újra etetésnél több vizet igényel, hogy a nokedli tészta allagot elérjem.
Tipp #4: kísérletezzetek bátran a kedvenc lisztjeitekkel, azokkal is működni fog! 😊
A kivett kovászt egyelőre kenyér sütésre használtam fel, a kenyér receptjével hamarosan jövök. 😁
Tényleg mindenkit csak biztatni tudok, hogy vágjon bele, szuper dolog saját kenyeret enni saját kovasszal, nagyon finom és egészséges is a benne lévő baktériumoknak köszönhetően. 😊 És nem utolsó sorban pontosan tudjuk mi van a kenyerünkben. 🙂