Ez a torta baba kompatibilisen készült, így sem a tészta, sem a feltét semmilyen édesítőt nem tartalmaz. De persze tehetünk bele ízlésünk és eletmódunk szerint steviat, eritritet, valamint a krémet is cserelhetjük, akár a hagyományos vaníliapudingra is. 🙂
Nálunk egy éves elő szülinapra készült, osztatlan sikert aratott az ünnepeltnél! 😊
Hozzávalók:
Tészta:
2 tojás szétválasztva
Csipet só
Csipet fahéj
Pár csepp vanília kivonat
2 ek növényi olaj (napraforgót használtam)
1 érett banán
1 púpozott ek rizsliszt
1,5 púpozott ek hajdinaliszt
A sütéshez 4 db 12 centis gyümölcstorta forma
Krém:
3 dl frissen préselt almalé, vagy ízlés szerint bármilyen 100%-os gyümölcslé
24g zselatin
Gyümölcs a díszítéshez
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra légkeveréssel.
Előkészítjük a mini gyümölcstorta formákat. Nekem 12 centis szilikon formáim vannak, azokat olajozni sem kell. De süthetjük egy nagy tortaformában is. Ha fém formát használunk, azt alaposan ki kell kenni valamilyen zsiradékkal, hogy ne ragadjon bele a tészta.
A tojások sárgájához adjuk a banánt, botmixerrel homogénné dolgozzuk.
Közben a fehérjéket elkezdjük habbá verni.
A sárgájához adjuk a sót, fahéjat, vaníliát és az olajat és újból összemixeljük.
Beleszitáljuk a liszteket, egy spatulával elkeverjük.
A kemény fehérje harmadát hozzáadjuk, és összekeverjük a lisztes masszával. Itt még nem kell finomkodni, alaposan dolgozzuk el. 😊
Majd a maradék habot óvatosan forgassuk bele a masszába.
A tésztát elosztjuk a sütőformákban és kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Ha kicsit hűlt kivesszük a formákból és hagyjuk rácson kihűlni.
Amíg a tészta hűl, nekiláthatunk a krémnek.
Az almaléből 2 decit felteszünk melegedni, a maradékban keverjük el a zselatint.
Hozzáöntjük a melegedő gyümölcsléhez a zselatinos keveréket, és folytonos kevergetés mellett felforraljuk.
Elzárjuk alatta a gázt, és hagyjuk hűlni kicsit.
Amikor picit kihűlt és sűrűsödik, a tésztákra borítjuk.
Megmosott, friss gyümölcsökkel díszítjük. 😊