Majdnem vegán citromtorta

– glutén-, cukor-, tejtermékmentes, vegán verzióban is elkészíthető-

Ez a citromtorta üde, friss, és bár az alap recept tartalmaz zselatint – ezért nem tekinthető vegánnak – pektinnel is elkészíthető. Így az állati eredetű élelmiszereket nem fogyasztók is bátran ehetik. Lássuk, hogyan!

Hozzávalók a tészta laphoz:

20 dkg quinoa

1 teáskanál almaecet

10dkg datolya

1 teáskanál vanília aroma

1 csipet só

½ teáskanál szódabikarbóna

16 g cukrozatlan holland kakaópor

5 g chia mag

csipet fahéj

450 g víz

A quinoát beáztatjuk egy éjszakára, az áztató vízbe tegyünk almaecetet.

A datolyát szintén áztassuk be, de ennek fél-egy óra elegendő.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (alsó-felső sütés), egy 26 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral.

A quinoát lecsepegtetjük, átmossuk, és turmixba öntjük. Hozzáadjuk a szintén lecsepegtetett datolyát is.

A datolya áztató vizét félre tehetjük, és a szükséges vízmennyiséget ennek mértékével csökkentve felhasználhatjuk. De vissza a turmixhoz! 🙂

A quinoához és datolyához hozzáadjuk a vanília kivonatot, sót, szódabikarbónát, kakaóport és chia magot. A szükséges víz mennyiségét kimérjük egy külön edénybe. A tudmixszal összedolgozzuk a hozzávalókat. Ha azt tapasztaljuk, hogy nehezen vagy nem keveri a gép az alapanyagokat, adjunk hozzá kevés vizet. Ne sokat, csak, hogy megkönnyítsük a turmixolást, de azért sűrű maradjon a masszánk! Ha már szépen elkeveredett minden – ez beletelik 1-2 percbe – akkor adjuk hozzá a többi vizet, és mixeljük egyneművé. Öntsük a masszát a tortaformába, igazítsuk el, és süssük 35-40 percig. Ha kisült, hagyjuk kihűlni.

Hozzávalók a citromos habkrémhez:

150 g kókusztejszín

250 g víz

1 csomag gluténmentes vaníliás puding

50 g víz

50 g kókusztejszín

40 dkg eritrit

1 bio citrom reszelt héja

200 ml frissen facsart citromlé

4 g konjakliszt

10 g útifűmaghéj

400 g kókusztejszín lehűtve (felhasználás előtt legalább 24 órára tegyük hűtőbe)

1 csomag Expressz zselatin fix

A 150 g kókusztejszínt és a 250 g vizet öntsük össze egy lábasba, és kezdjük el melegíteni kis lángon, nehogy odakapjon az alja.

A pudingport csomómentesre keverjük az 50 g vízzel és 50 g kókusztejszínnel. Ha a kókusztejszínes folyadék már forró, beleöntjük a pudingot, az eritritet, a citrom héját, a citromlevet, a konjaklisztet és az útifűmaghéjat, majd folyamatos kevergetés mellett kész pudinggá főzzük. Ha kész, félretesszük hűlni.

Közben a lehűtött kókusztejszínt géppel habbá verjük. Amikor már kemény, hozzáadjuk a zselatin fixet, és pár pillanat alatt eldolgozzuk a pudingos masszában.

A szoba hőmérsékletűre hűlt pudinghoz adjuk a felvert kókusztejszínt, óvatosan átforgatjuk, majd a kihűlt tésztalapra kanalazzuk. A felszínét eligazítjuk, és 4-6 órára – de egy teljes éjszakára is akár – hűtőbe tesszük.

A tortát a formából kivéve ízlés szerint gyümölcsökkel, magvakkal díszítjük.

A képen látható tortán a díszítés nem saját munka, hálás köszönet érte Szabinának! 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s