– glutén-, cukor-, tejtermékmentes, vegán verzióban is elkészíthető-
Ez a citromtorta üde, friss, és bár az alap recept tartalmaz zselatint – ezért nem tekinthető vegánnak – pektinnel is elkészíthető. Így az állati eredetű élelmiszereket nem fogyasztók is bátran ehetik. Lássuk, hogyan!
Hozzávalók a tészta laphoz:
20 dkg quinoa
1 teáskanál almaecet
10dkg datolya
1 teáskanál vanília aroma
1 csipet só
½ teáskanál szódabikarbóna
16 g cukrozatlan holland kakaópor
5 g chia mag
csipet fahéj
450 g víz
A quinoát beáztatjuk egy éjszakára, az áztató vízbe tegyünk almaecetet.
A datolyát szintén áztassuk be, de ennek fél-egy óra elegendő.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (alsó-felső sütés), egy 26 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral.
A quinoát lecsepegtetjük, átmossuk, és turmixba öntjük. Hozzáadjuk a szintén lecsepegtetett datolyát is.
A datolya áztató vizét félre tehetjük, és a szükséges vízmennyiséget ennek mértékével csökkentve felhasználhatjuk. De vissza a turmixhoz! 🙂
A quinoához és datolyához hozzáadjuk a vanília kivonatot, sót, szódabikarbónát, kakaóport és chia magot. A szükséges víz mennyiségét kimérjük egy külön edénybe. A tudmixszal összedolgozzuk a hozzávalókat. Ha azt tapasztaljuk, hogy nehezen vagy nem keveri a gép az alapanyagokat, adjunk hozzá kevés vizet. Ne sokat, csak, hogy megkönnyítsük a turmixolást, de azért sűrű maradjon a masszánk! Ha már szépen elkeveredett minden – ez beletelik 1-2 percbe – akkor adjuk hozzá a többi vizet, és mixeljük egyneművé. Öntsük a masszát a tortaformába, igazítsuk el, és süssük 35-40 percig. Ha kisült, hagyjuk kihűlni.
Hozzávalók a citromos habkrémhez:
150 g kókusztejszín
250 g víz
1 csomag gluténmentes vaníliás puding
50 g víz
50 g kókusztejszín
40 dkg eritrit
1 bio citrom reszelt héja
200 ml frissen facsart citromlé
4 g konjakliszt
10 g útifűmaghéj
400 g kókusztejszín lehűtve (felhasználás előtt legalább 24 órára tegyük hűtőbe)
1 csomag Expressz zselatin fix
A 150 g kókusztejszínt és a 250 g vizet öntsük össze egy lábasba, és kezdjük el melegíteni kis lángon, nehogy odakapjon az alja.
A pudingport csomómentesre keverjük az 50 g vízzel és 50 g kókusztejszínnel. Ha a kókusztejszínes folyadék már forró, beleöntjük a pudingot, az eritritet, a citrom héját, a citromlevet, a konjaklisztet és az útifűmaghéjat, majd folyamatos kevergetés mellett kész pudinggá főzzük. Ha kész, félretesszük hűlni.
Közben a lehűtött kókusztejszínt géppel habbá verjük. Amikor már kemény, hozzáadjuk a zselatin fixet, és pár pillanat alatt eldolgozzuk a pudingos masszában.
A szoba hőmérsékletűre hűlt pudinghoz adjuk a felvert kókusztejszínt, óvatosan átforgatjuk, majd a kihűlt tésztalapra kanalazzuk. A felszínét eligazítjuk, és 4-6 órára – de egy teljes éjszakára is akár – hűtőbe tesszük.
A tortát a formából kivéve ízlés szerint gyümölcsökkel, magvakkal díszítjük.
A képen látható tortán a díszítés nem saját munka, hálás köszönet érte Szabinának! 🙂