Répatorta

Így ősszel, télen nagyon szeretem a repatortát. 😊 Tegnap délután eszembe is jutott, hogy sütök egyet és ezt a verziót úgy alkottam meg, hogy Z. is nyugodtan falatozhasson belőle, tehát ne legyen benne hozzáadott cukor vagy édesítő.

Hozzávalók:

40 dkg hámozott, finomra reszelt sárgarépa

20 dkg mszsola

3 tojás

2 banán

180 g napraforgó vagy más semleges ízű olaj

2 tk fahéj

nagy csipet só

1/2 tk szegfűszeg

1 kezeletlen narancs héja

1 kezeletlen citrom héja

15 dkg dió durvára darálva

60 g kölesliszt

60 g hajdinaliszt

65 g rizsliszt

50 g zabpehely

1 tk szódabikarbóna

1 tk almaecet

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 170 fokra légkeveréssel.

A mazsolát tegyük egy kis tálba és öntsünk rá annyi forró vizet, hogy ellepje. Hagyjuk állni legalább 15 percet.

Egy kb. 25*35 centis tepsit olajozzunk ki.

A tisztított, reszelt répát tegyük egy nagy tálba. Adjuk hozzá a tojásokat, a narancs és citrom héját reszeljük bele, és keverjük el.

Egy késés aprító tálkába tegyük a banánokat, mérjük hozzá az olajat, a fahéjat, a sót és a szegfűszeget. Mixeljük össze.

Ezt a keveréket öntsük a répához.

A mazsolát szűrjük le, az áztatólevét tegyük félre. Az aprító an pépesítsük a puha mazsolát. A masszát adjuk a tálba a többi hozzávalóhoz. Adjuk hozzá az almaecetet is, keverjük el.

Mérjük ki a liszteket, zabpelyhet, diót, szódabikarbónát egy edényben, és összekeverve adjuk a nedves hozzávalókhoz, majd dolgozzuk össze.

A tésztát öntsük a kiolajozott tepsibe, egyengessük el, és locsoljuk meg a mazsola aztatólevéből kb. egy decivel.

Tegyük a meleg sütőbe 35-40 percre. Tűpróbával ellenőrizzük, elkészült-e.

Finom, puha, kellően nedves, szuper állagú tésztát kapunk, ami így magában is nagyon finom, de aki szereti készíthet rá mázat krémsajtból, citromlével, citromhéjjal tetszőlegesen édesítve. 😊


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s