Így ősszel, télen nagyon szeretem a repatortát. 😊 Tegnap délután eszembe is jutott, hogy sütök egyet és ezt a verziót úgy alkottam meg, hogy Z. is nyugodtan falatozhasson belőle, tehát ne legyen benne hozzáadott cukor vagy édesítő.
Hozzávalók:
40 dkg hámozott, finomra reszelt sárgarépa
20 dkg mszsola
3 tojás
2 banán
180 g napraforgó vagy más semleges ízű olaj
2 tk fahéj
nagy csipet só
1/2 tk szegfűszeg
1 kezeletlen narancs héja
1 kezeletlen citrom héja
15 dkg dió durvára darálva
60 g kölesliszt
60 g hajdinaliszt
65 g rizsliszt
50 g zabpehely
1 tk szódabikarbóna
1 tk almaecet
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 170 fokra légkeveréssel.
A mazsolát tegyük egy kis tálba és öntsünk rá annyi forró vizet, hogy ellepje. Hagyjuk állni legalább 15 percet.
Egy kb. 25*35 centis tepsit olajozzunk ki.
A tisztított, reszelt répát tegyük egy nagy tálba. Adjuk hozzá a tojásokat, a narancs és citrom héját reszeljük bele, és keverjük el.
Egy késés aprító tálkába tegyük a banánokat, mérjük hozzá az olajat, a fahéjat, a sót és a szegfűszeget. Mixeljük össze.
Ezt a keveréket öntsük a répához.
A mazsolát szűrjük le, az áztatólevét tegyük félre. Az aprító an pépesítsük a puha mazsolát. A masszát adjuk a tálba a többi hozzávalóhoz. Adjuk hozzá az almaecetet is, keverjük el.
Mérjük ki a liszteket, zabpelyhet, diót, szódabikarbónát egy edényben, és összekeverve adjuk a nedves hozzávalókhoz, majd dolgozzuk össze.
A tésztát öntsük a kiolajozott tepsibe, egyengessük el, és locsoljuk meg a mazsola aztatólevéből kb. egy decivel.
Tegyük a meleg sütőbe 35-40 percre. Tűpróbával ellenőrizzük, elkészült-e.
Finom, puha, kellően nedves, szuper állagú tésztát kapunk, ami így magában is nagyon finom, de aki szereti készíthet rá mázat krémsajtból, citromlével, citromhéjjal tetszőlegesen édesítve. 😊