Ez a recept még karácsony előtt készült nálunk, de csak most sikerült ide is feltennem.
Nem vagyok híve a különféle gluténmentes lisztkeverékek használatának, némelyikben rengeteg felesleges adalék van. Ennek ellenére most néhánnyal tettem kivételt, és kipróbáltam őket. Előzetesen tájékozódtam, és olyanokat igyekeztem választani, melyek összetevőit megfelelőnek találtam. Így született ez a recept is, mely tejtermékektől, cukortól (méztől is) és mesterséges édesítőktől mentes. Ebből a mennyiségből hatalmas adag lesz, de egy jó kis fém dobozban hetekig eláll, de a mennyiségeket harmadolva is elkészíthető.
Hozzávalók:
1 kg It’s us Miklós’ universal lisztkeverék
60 g mézeskalács fűszerkeverék
1 tk só
2 tk szódabikarbóna
200 g datolya
200 g mazsola
240 g forró víz
3 tojás
350 g tisztított vaj (vajzsír)/ növényi margarin
A datolyát és a mazsolát egy magasabb edénybe tesszük, ráöntjük a forrásban lévő vízet, és félre tesszük 10-15 percre. Addig összekeverjük a lisztet, fűszereket, sót, szódabikarbónát.
Egy botmixer segítségével a megpuhult aszalványokat az áztatóvízzel együtt leturmixoljuk, majd beletesszük a tojásokat és a tisztított vajat. Ezekkel habosra turmixoljuk.
A datolyás masszát hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és tésztává gyúrjuk. Ha nagyon lágy lenne a tészta, érdemes 20-30 percet hűtőben pihentetni, vagy adni még hozzá pici lisztet.
A sütőt előmelegítjük 185 fokra légkeveréses funkcióval.
A tésztát kettő vagy három részletben lisztezett felületen – én rizslisztet használok – kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, és különféle kiszúró formákkal kekszeket szúrunk ki, melyeket sütőpapírral bélelet tepsibe teszünk.
A kekszeket 13-15 perc alatt készre sütjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Egy gerezd alma társaságában a dobozban szépen megpuhulnak.
