Mézeskalács

Ez a recept még karácsony előtt készült nálunk, de csak most sikerült  ide is feltennem.

Nem vagyok híve a különféle gluténmentes lisztkeverékek használatának, némelyikben rengeteg felesleges adalék van. Ennek ellenére most néhánnyal tettem kivételt, és kipróbáltam őket. Előzetesen tájékozódtam, és olyanokat igyekeztem választani, melyek összetevőit megfelelőnek találtam. Így született ez a recept is, mely tejtermékektől, cukortól (méztől is) és mesterséges édesítőktől mentes. Ebből a mennyiségből hatalmas adag lesz, de egy jó kis fém dobozban hetekig eláll, de a mennyiségeket harmadolva is elkészíthető.

 

Hozzávalók:

1 kg It’s us Miklós’ universal lisztkeverék

60 g mézeskalács fűszerkeverék

1 tk só

2 tk szódabikarbóna

200 g datolya

200 g mazsola

240 g forró víz

3 tojás

350 g tisztított vaj (vajzsír)/ növényi margarin

 

A datolyát és a mazsolát egy magasabb edénybe tesszük, ráöntjük a forrásban lévő vízet, és félre tesszük 10-15 percre. Addig összekeverjük a lisztet, fűszereket, sót, szódabikarbónát.

Egy botmixer segítségével a megpuhult aszalványokat az áztatóvízzel együtt leturmixoljuk, majd beletesszük a tojásokat és a tisztított vajat. Ezekkel habosra turmixoljuk.

A datolyás masszát hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és tésztává gyúrjuk. Ha nagyon lágy lenne a tészta, érdemes 20-30 percet hűtőben pihentetni, vagy adni még hozzá pici lisztet.

A sütőt előmelegítjük 185 fokra légkeveréses funkcióval.

A tésztát kettő vagy három részletben lisztezett felületen – én rizslisztet használok – kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, és különféle kiszúró formákkal kekszeket szúrunk ki, melyeket sütőpapírral bélelet tepsibe teszünk.

A kekszeket 13-15 perc alatt készre sütjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Egy gerezd alma társaságában a dobozban szépen megpuhulnak.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s