Aranygaluska kovásszal

Ez a recept eredetileg nem pont ennek indult, de végül atanygaluskaként szerintem tökéletes. 😊

Hozzávalók:

28 g rizsliszt

45 g hajdinaliszt

10 g útifűmaghéj

84 g tápióka kemenyítő

140 g gluténmentes zabpehely liszt

1/2 tk só

1/2 bio citrom reszelt héja

10 g olvasztott vaj / margarin

10 g barna nádcukor

60 g aktív kovász

300 g víz

Kb 120 g olvasztott vaj / margarin

Kb 200 g darált dió

Kb 100 g barna nádcukor (én csak 75-öt tettem)

A szaraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük.

Hozzáadjuk a citromhéjat, a vajat, cukrot, kovászt és a vizet, és homogén tésztát készítünk.

Közben előveszek egy kb 16*25 centis tűzálló edényt. A daralt diót összekeverem a 100 g cukorral és megolvasztottam a vajat.

A tésztából kb diónyi databokat csippentek, de ahogy sikerül, és “bepanírozom” őket az olvasztott vajba és a dióba, majd a sütőedénybe teszem. Lustább hangulatomban, csak belepakolom a tészta darabokat a tepsibe, öntök rá olvasztott vajat, összeforgatom a kezemmel, hogy nagyjából mindenhova jusson, és rászórom a diós keveréket, amivel megint összeforgatom.

Innentől kb 6-8 órát kelesztem szobahőmérsékleten.

A sütőt előmelegítem 180 fokra, és 25 perc alatt készre sütöm.

Ez idő alatt elkészítem a vanília öntetet. Ehhez az alábbiak szükségesek.

500+50 ml kókusztej

25 g vanília puding

Barna nádcukor ízlés szerint (nekem kb 40 g fogyott)

Pár csepp vanília kivonat

A fél liter kókusztejet felteszem melegedni.

A pudingot összekeverem a cukorral, majd hozzá keverem az 50ml kókusztejet.

Ha a kókusztej már forró, de még nem forr, bele öntöm a pudongos keveréket.

Folytonos kavatgatás mellett készre főzöm.

Miután elzártam alatta a gázt, beleteszem a vanília kivonatot.

A még langyos aranygaluskára kanalazok a vanília öntetből, és már ehetjük is. 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s