Ez a recept eredetileg nem pont ennek indult, de végül atanygaluskaként szerintem tökéletes. 😊
Hozzávalók:
28 g rizsliszt
45 g hajdinaliszt
10 g útifűmaghéj
84 g tápióka kemenyítő
140 g gluténmentes zabpehely liszt
1/2 tk só
1/2 bio citrom reszelt héja
10 g olvasztott vaj / margarin
10 g barna nádcukor
60 g aktív kovász
300 g víz
Kb 120 g olvasztott vaj / margarin
Kb 200 g darált dió
Kb 100 g barna nádcukor (én csak 75-öt tettem)
A szaraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük.
Hozzáadjuk a citromhéjat, a vajat, cukrot, kovászt és a vizet, és homogén tésztát készítünk.
Közben előveszek egy kb 16*25 centis tűzálló edényt. A daralt diót összekeverem a 100 g cukorral és megolvasztottam a vajat.
A tésztából kb diónyi databokat csippentek, de ahogy sikerül, és “bepanírozom” őket az olvasztott vajba és a dióba, majd a sütőedénybe teszem. Lustább hangulatomban, csak belepakolom a tészta darabokat a tepsibe, öntök rá olvasztott vajat, összeforgatom a kezemmel, hogy nagyjából mindenhova jusson, és rászórom a diós keveréket, amivel megint összeforgatom.
Innentől kb 6-8 órát kelesztem szobahőmérsékleten.
A sütőt előmelegítem 180 fokra, és 25 perc alatt készre sütöm.
Ez idő alatt elkészítem a vanília öntetet. Ehhez az alábbiak szükségesek.
500+50 ml kókusztej
25 g vanília puding
Barna nádcukor ízlés szerint (nekem kb 40 g fogyott)
Pár csepp vanília kivonat
A fél liter kókusztejet felteszem melegedni.
A pudingot összekeverem a cukorral, majd hozzá keverem az 50ml kókusztejet.
Ha a kókusztej már forró, de még nem forr, bele öntöm a pudongos keveréket.
Folytonos kavatgatás mellett készre főzöm.
Miután elzártam alatta a gázt, beleteszem a vanília kivonatot.
A még langyos aranygaluskára kanalazok a vanília öntetből, és már ehetjük is. 🙂